Miten Olla Enemmän Läsnä Arjen Keskellä

läsnäolo mielenrauha onnellisuus unelmaelämä Dec 16, 2021
Miten Olla Enemmän Läsnä Arjen Keskellä

Meneekö arki tukkaputkella suorittaessa ja joskus mielessä vilahtaa ajatus, että miten voisit olla enemmän läsnä tässä arjen tiimellyksessä? Miten voisit oppia elämään nykyhetkessä ja nauttimaan siitä?

Nykyään tuntuu olevan täysin normaalia elää tietynlaisessa stressikuplassa. Koko ajan tuntuu olevan asioita, joita ”täytyy” hoitaa, paikkoja minne täytyy mennä ja ihmisiä, joita täytyy nähdä.

Harva todella pysähtyy tähän hetkeen ja itsensä äärelle edes pieneksi hetkeksi, puhumattakaan, että läsnäolo ja tässä hetkessä eläminen pysyisivät yllä arjen keskellä.

Onko siis mikään ihme, että niin moni on ahdistunut, masentunut ja onneton? Nämä matalan värähtelyn olotilat tuntuu olevan nykyään normaalimpaa ja tavanomaisempaa, kuin puhdas ilo ja rakkaus.

Miten ihmeessä tähän on päädytty? Ja ennenkaikkea, miten ihmeessä voimme palata takaisin tähän mittaamattoman arvokkaaseen nykyhetkeen?

Arjen Suorittaminen ja Kiiretunne

Miksi me usein ajaudumme suorittamaan elämäämme päivästä toiseen ja vuodesta toiseen?

Kaiketi opimme jo pienestä pitäen, että se on jotenkin hieno juttu, että on kiireinen ja tekee paljon. Silloinhan myös elää ja kartuttaa kokemuksia, vai mitä?

Itseasiassa se on aivan päinvastoin. Silloin kun suorittaa elämää, ei pysty pysähtymään ja nauttimaan siitä lainkaan. Tuosta tekemisen olotilasta on tullut normaalia ja puhdas olemisen tila on unohtunut lähes täysin.

Vai milloin sinä viimeksi vain olit? Ilman, että teit jotain. Ilman puhelinta, televisiota, kirjaa tai jotakuta kenen kanssa jutella? Milloin olit vain läsnä, tässä ja nyt?

Suorittamiseen jää helposti kiinni, eikä sitä välttämättä edes huomaa, miten stressaantunut todellisuudessa onkaan. Vasta kun selkeitä fyysisiä stressin merkkejä alkaa näkyä (jos silloinkaan), ihminen havahtuu siihen, että ehkä tässä nyt mennään vähän turhan lujaa.

Mielenkiintoista on, että kun tilannetta lähdetään purkamaan, huomataan usein, ettei sitä tekemistä olekaan ihan niin paljoa, kuin tuntui. Huomataan, että se kiire onkin ollut enemmän psykologista.

Aika usein vetoamme siihen, ettei ole aikaa vaikkapa meditoida tai liikkua tai valmistaa terveellistä ruokaa perheelle. Ja kuitenkin somen syövereissä aikaa saattaa vierähtää jopa tunteja päivästä. Mielenkiintoista, eikö?

Aina kun huomaan ajattelevani, ettei minulla ole aikaa meditoida, tiedän, että se on hetki, jolloin nimenomaan on tarpeen meditoida ja vieläpä pidemmän aikaa.

Vaikka päiväni ovat yleensä hyvin rentoja ja kiireettömiä, silti saan itseni toisinaan kiinni tuosta tunteesta, että mukamas on kiire johonkin. Silloin pysähdyn kysymään, mihin minulla oikein on kiire. Ja joka kerta vastaus on sama: ei yhtään mihinkään.

Kiiretunne

Usein varsinaisen kiireen sijasta, elämämme valtaakin kiiretunne. Eli tuntuu, että jatkuvasti on kiire, eikä ole riittävästi aikaa, vaikka todellisuus on ihan toisenlainen.

En toki sano, etteikö joskus olisi päiviä ja hetkiä, jolloin tekemistä on paljon. Silloin on kuitenkin hyvä pysähtyä ja kysyä itseltään, onko kaikki siitä mitä tällä hetkellä ”täytyy” ehtiä tekemään, varmasti oleellista? Vai onko joukossa kenties jotain tarpeettomia ajansyöjiä?

Lisäksi oman keskittymisen ja sisäisen rauhan tunteen lisäämisellä on suuri vaikutus siihen, kuinka tehokkaasti asiat saa hoidettua.

Itse esimerkiksi tunnistan täysin eron niiden päivien välillä, jolloin olen aamun aikana viettänyt aikaa sosiaalisessa mediassa ennen töitä tai töiden lomassa verrattuna niihin päiviin, jolloin käyn tarkistamassa sosiaalisen median viestit ym. vasta iltapäivän puolella. Puhumattakaan päivistä, jolloin puhelin on lentokonetilalla koko päivän!

 

 

 
Aina kun huomaan ajattelevani, ettei minulla ole aikaa meditoida, tiedän, että se on hetki, jolloin nimenomaan on tarpeen meditoida ja vieläpä pidemmän aikaa.
 
 

Usein myös kerromme itsellemme tarinaa siitä, mitä kaikkea ”pitää” saada tehtyä. Mutta mitä tapahtuisi, jos päästäisit irti tuosta ajatuksesta, että jotain pitää saada tehtyä?

Onko mahdollista, että stressin ja kiireen tunteet helpottaisivat ja päivän askareet sujuisivatkin kevyemmin ja tehokkaammin?

Onko mahdollista, että saisitkin enemmän aikaan, kun et koko ajan kertoisi itsellesi tarinaa siitä, mitä on tehtävä, vaan sallisit itsellesi myötätuntoa sen verran, että kannustaisit itseäsi tekemään parhaasi kullakin hetkellä?

Toki tietyt asiat on tärkeä tehdä, kuten lapsen hakeminen päivähoidosta, mutta onko vaikkapa pyykinpesu tai tiskien laittaminen täysi välttämättömyys juuri tässä läsnäolevassa hetkessä? Tai voisiko senkin tehdä läsnäolevasti, rauhassa?

Tai jokin työasia voi olla tärkeä saada tehtyä tänään, mutta onko aivan katastrofaalista, jos joku asia jääkin seuraavaan päivään? Mitä tapahtuisi, jos se tietty asia, minkä tunnet, että sinun täytyy tehdä nyt, jäisikin tekemättä?

Kysy itseltäsi, onko arkesi oikeasti kiireistä, vai onko sen päässyt valtaamaan ennemminkin tunne kiireisyydestä, tunne siitä, että on paljon enemmän tehtävää kuin aikaa.

Miten Olla Enemmän Läsnä Arjen Keskellä

Kuten jo mainitsinkin, oman keskittymiskyvyn parantaminen erinäisillä toimenpiteillä voi edesauttaa valtavasti kiire-tunteen vähenemiseen. Yksi esimerkki on aiemmin mainitsemani puhelimen tarkistaminen vasta myöhemmin, ei heti aamusta.

Edes pienet läsnäolon hetket päivän mittaan voivat palauttaa sinut nopeasti takaisin tähän hetkeen, nauttimaan kaikesta, mitä näet ja koet.

Kun voit olla enemmän läsnä, huomaatkin yhtäkkiä, että sinulla onkin ”enemmän” aikaa, kuin aiemmin. Lisääntyivätkö tunnit maagisesti vuorokaudessa? No ei tietenkään. Mikä sitten muuttui?

Se, mikä muuttuu alkaessasi olla enemmän läsnä tässä ja nyt, on että palaat takaisin rentoutuneempaan tilaan ja ajatustesi välille alkaa syntyä enemmän tilaa.

Toisin sanoen, ajatuksia alkaa olla vähemmän. Tällöin myös tehokkuutesi nousee ja voit tehdä samat tehtävät merkittävästi nopeammin.

5 Tapaa Miten Voit Olla Enemmän Läsnä

Haluatko oppia olemaan enemmän läsnä? Tässä sinulle viisi tapaa, miten voit olla enemmän läsnä arjen keskellä. Kokeilehan näitä ja tulet huomaamaan eron.

1 Aloita aamusi meditoimalla

Kun aloitat aamusi rauhallisesti, antamalla itsellesi hetken aikaa vain olla tässä ja nyt, alat opettaa kehoasi pysymään herkemmin läsnä myös päivän aikana. Kun keskityt heti aamusta tuohon rauhan ja läsnäolon tilaan, on todennäköisempää, että tuo rauhan tunne pysyy mukana myös arjen askareiden parissa.

Jos aamusi ovat yleensä kiireisiä, mieti miten voisit järjestää itsellesi vaikkapa puoli tuntia rauhallista aikaa istua ja meditoida. Voisitko herätä hieman aiemmin tai jättää vaikkapa somen, uutisten ja sähköpostin selailun pois aamusta?

Jos puoli tuntia tuntuu mahdottomuudelta tällä hetkellä, aloita jostain mihin uskot pystyväsi. Olkoot se vaikka viisi minuuttia, sekin on parempi kuin ei lainkaan.

2 Aloita Aamusi Rauhallisesti

Se, miten aamusi aloitat, vaikuttaa siihen, miten päiväsi tulee sujumaan. Ole siis tietoinen siitä, miten päiväsi aloitat.

Aloita aamusi rauhallisesti, jolloin rauha säilyy helpommin mukanasi päivän aikana. Vaikka sinulla ei olisi aikaa meditoida (mitä todellisuudessa jokaisella on, jos niin haluaa), kiinnitä silti huomiota siihen, miten aamusi aloitat.

Tee normaalirutiinisi ajatuksella ja kiinnittäen huomiota siihen, mitä kulloinkin teet. Kun harjaat hampaita, ole läsnä. Kun keität kahvia, keskity siihen äläkä seuraavaan asiaan, jonka aiot tehdä.

Äläkä ainakaan ota puhelinta ensimmäisenä käteesi!

3 Syö Tietoisesti

Joka kerta kun syöt päivän aikana, tee sekin tietoisesti. Maista, miltä syömäsi ruoka oikeasti maistuu. Pureskele huolella.

Pysähdy kysymään, mitä oikeasti haluat syödä, sen sijaan, että automaattiohjauksella valitset sen tyypillisimmän vaihtoehdon.

Tämän seurauksena voi olla myös se, että et syökään ylimääräistä, vaan syöt vain sen verran, mitä kehosi siinä hetkessä kaipaa. Näin myös energiatasosi pysyy hyvänä, eikä tule sitä ähkyä ja väsymystä, mikä seuraa kun on syönyt liikaa.

Keskittämällä huomiosi syömiseesi, et vain lisää läsnäoloa, vaan samalla saattaa jäädä turhat herkut ja ylimääräiset syömiset pois. Tällä on tietysti myös positiivinen vaikutus terveyteesi.

4 Ota Pieniä Läsnäolon Hetkiä Päivän Aikana

Mitä tahansa teetkään päiväsi aikana, koita ujuttaa sinne tänne pieniä läsnäolon hetkiä. Sellaisia hetkiä, jolloin edes puolen minuutin ajan keskityt olemaan läsnä.

Voit keskittyä hengitykseesi tai laittaa silmät kiinni ja tarkkailla, kuinka vilkkaasti ajatukset juoksevat sillä hetkellä.

Ajatuksia ei tarvitse yrittää poistaa, huomioiminen riittää. Usein kun alat keskittyä ja tarkkailla ajatuksiasi, odottaa seuraavaa ajatusta mielenkiinnolla, ajatukset alkavatkin vähentyä. Kokeile vaikka! 

5 Pysähdy Aistiesi Äärelle

Yksi vaihtoehto, miten voit olla enemmän läsnä arjen keskellä, on pysähtyä aistiesi äärelle aina kun pysähdyt muutenkin.

Tällä tarkoitan sitä, että aina kun pysähdyt, eli odotat vaikkapa vuoroasi kassajonossa tai olet pysähtynyt liikennevaloihin, näe se mahdollisuutena olla läsnä.

Katsele ympärillesi ja tarkastele, mitä näet tai kuulet. Huomaa, haistatko tai maistatko jotain. Tunnetko jotain, kuten istuimen nojan selkääsi vasten tai vaikkapa tuulen puhaltamat hiukset kasvoillasi. Tai havaitsetko, miltä energia ympärilläsi tuntuu.

Pysähdy ja tarkastele. Älä anna aistimillesi asioille merkityksiä, huomaa vain.

Joten, ensi kerran kun ”odotat” jotain, muista että se on mahdollisuuden hetki sinulle. Se on mahdollisuus olla läsnä tässä ja nyt.

Muista, ettei sinun tarvitse ottaa kaikkia neuvoja käyttöön heti. Aloita kokeilemalla yhtä ja katso, miten se vaikuttaa elämääsi.

Miten sinä pysyt läsnä arjen tiimellyksessä? Kerrothan kommenteissa omat vinkkisi! 

Paljon Rakkautta ja Läsnäoloa! 

miten olla enemmän läsnä

Miten Hyödyntää Esteitä Saavuttaaksesi Haluamasi

Aug 03, 2022

5 Tyypillistä Estettä Unelmiesi Tiellä

Jul 27, 2022

Miksi Mindset Työskentely Ei Yksin Riitä

Jun 29, 2022